2016. szeptember 19., hétfő

Fajtáink


Az általunk szaporított gyümölcsfajták alapválasztékát azok a tiszántúli és délalföldi helyi- és tájfajták adják, melyek az elmúlt évszázadban köztermesztésben voltak és jelentős sikereket értek el. Ez a kiindulási pontunk.

Több oka is van ennek. 

A népi gyümölcsészet kutatását Hódmezővásárhelyen és Mártélyon kezdtem el. Az általam ismert fajták java részével itt találkoztam először és itt találkoztam azokkal az emberekkel, akik bemutattak minket egymásnak.
Talán furcsán hangzik ez, mégis nagy jelentősége van, hogy átadott-e tapasztalatot, történeteket valaki régi korokból egy-egy gyümölcsfajtával kapcsolatban. Ha igen, akkor onnantól kezdve az enyém is a fajta. Ne értsd félre, persze hogy nem valami önző és kizárólagos birtoklásra utalok most. Arról van csupán szó, hogy még egy szállal erősebben kötődök tájhoz, faluhoz, emberekhez, hiszen én is szaporítom, termesztem, a család asztalára teszem azt a gyümölcsöt, amit sok-sok évvel ezelőtt is az asztalra tettek az előző generációk tagjai.
Ennyi az egész. Valami bizalom és biztonságérzet mindez, nehéz megfogalmazni, de később azért megpróbálkozom majd a kifejtéssel.



Egyik alapvetésünk tehát az, hogy igyekszünk „személyes ismerősöket”, általunk jól ismert fajtákat bemutatni, szaporítani.

Van azonban egy másik szűrőnk is.
A szaporított fajták között olyanokkal találkozhatsz, melyek jó eséllyel megállnak a saját lábukon. Azokat a fajtákat keressük és szaporítjuk, amelyek kevesebb rendszeres kezelést (metszést, permetezést, gyümölcsritkítást) igényelnek. Nincs itt persze nagy titok, mi is vegyszermentes gyümölcsöt szeretünk enni, amivel ráadásul nem kell sokat bíbelődni. Évi 5..10.... permetezésre nekünk kedvünk, lehetőségünk nincs. Fáinkat szeretjük és gondozzuk, de nem akarunk kényszerpályára kerülni, ehhez pedig az első lépés a helyes fajtaválasztás.
Ez az oka annak, hogy számos régi gyümölcsfajtát nem találsz meg a választékunkban. Finom és nagyszerű régi gyümölcsfajták maradnak ki a szaporításból, mert érzékenyek és nem a mi éghajlatunkra valók (emiatt még érzékenyebbek). Persze hírt adunk ezekről a fajtákról is.